Logo van biljartvereniging Het Groene Laken
Logo van biljartvereniging Het Groene Laken

Biljartvereniging Het Groene Laken Urk
Staartweg 24a, 8321 NB Urk | 0527 68 41 39

Jan Marten Gnodde

Geplaatst op 14 december 2022 door Freek Wezelman

Jan Marten is 10 jaar, zit in groep 7 van de basisschool en woont bij zijn vader Peter en zijn moeder Aafke thuis. Hij is de jongste en heeft nog 2 broers en een zus. Verder zijn er ook nog 4 katten en een hond, dus u begrijpt wel dat het nooit saai is in huize Gnodde. Naast biljarten zit Jan Marten ook nog bij SVU op voetballen (JO 11) en mag hij ook graag gamen met vrienden.

Tijdens de Lock-down in de coronaperiode was het wel saai dat je niet naar school en naar buiten mocht en de verveling sloeg toe. Hierdoor is hij met zijn vader meegegaan naar hun bedrijf waar een wedstrijdbiljart staat. Hier heeft Peter hem de eerste vaardigheden van het biljarten bijgebracht en hij vindt het leuk om te doen. Natuurlijk is dat niet vreemd want biljarten zit in zijn genen, hij komt uit een berucht (koppel) geslacht. Na enig denken hadden wij, samen met zijn vader, de koppel historie duidelijk. Het verste familielid van Jan Marten is een oom van zijn opa Dous, Jaap Gnodde. Dan natuurlijk zijn opa Dous met zijn broers F├┤kkien (mieuw) en Jantjen en natuurlijk zijn vader Peter. Stuk voor stuk waren en zijn het allemaal biljarttoppers. Met zo’n voorgeslacht kan het anders dat deze jongen ook een topper wordt in de keet.

Jan Marten speelt op zaterdagmiddag in de jongerencompetitie (14-17 uur) en staat bovenaan. Hij speelt met een Maori keu van 470 gram en een 11mm pomerans. Om beter te worden traint hij vaak onder toezicht van zijn vader op de zaak. Om het leuk te maken bedenken ze biljartspelletje, ze leggen dan bijvoorbeeld een blad papier op het biljart en dan moet hij de bal zo hard stoten dat hij op het papier tot stilstand komt, of een doosje waar hij de bal precies in moet stoten. Zijn grote voorbeeld is zijn vader en, na enig aarzelen, zijn opa.

De eerste wedstrijd was hij wel zenuwachtig maar is hij goed opgevangen in de Keet. Hij geeft wel meteen een advies: “Geef meer aandacht aan de jongeren dan komen er veel meer.” Met zijn eigen leeftijdsgenoten spelen is natuurlijk wel leuk.

Tegen de clubleden heeft hij nog het volgende te zeggen: ‘Blijf vooral biljarten, eerst ga ik beter worden dan mijn opa, dan ga ik mijn vader verslaan en dan word ik Nederlands kampioen.” Dit klinkt als een uitdaging, hij wil iedereen verslaan!