Logo van biljartvereniging Het Groene Laken
Logo van biljartvereniging Het Groene Laken

Biljartvereniging Het Groene Laken Urk
Staartweg 24a, 8321 NB Urk | 0527 68 41 39

Gert Jan van der Gugten

Geplaatst op 21 februari 2023 door Freek Wezelman

Gert Jan  was meteen enthousiast om zich op deze manier voor te stellen aan zijn mede-biljarters. Dat is ook de 1e indruk die in mij opkwam tijdens ons gesprek: Hij is enthousiast en staat serieus in het leven.

Gert Jan heeft een vriendin en woont bij zijn ouders thuis. Zijn vader is Rudie van het garagebedrijf ‘Car Service Rudie van der Gugten’ en zijn moeder is Jantina Weerstand van ‘B&B Urk.’

Hij is 23 jaar en werkt als procesmanager binnen de Zalmhuys Group BV, in deze functie ondersteunt hij de vele processen die binnen het bedrijf plaats vinden. Omdat het Zalmhuys meerdere filialen heeft, op Urk en elders in het land, is hij eigenlijk nooit op een en dezelfde plek aan het werk waardoor het uitdagend is en nooit saai. Nu is zijn 4 daagse werkweek ook nog onderdeel van zijn studie want hij studeert commerciële economie aan de Hanze Hogeschool te Groningen en gaat dus 1 dag in de week naar school. Als hij zijn studie heeft afgerond wil hij zeker blijven werken bij het Urker Zalmhuys.

Zijn vader heeft in zijn garagebedrijf ook een poolbiljart staan en daar heeft Gert Jan van zijn vader de eerste vaardigheden van het biljarten geleerd, maar toen hij met zijn goede vriend, Jacob Andre Visser, een keer in het ‘Haventje’ kwam en ze daar een biljart zagen staan besloten ze om daar hun vaardigheden eens te testen. Staan ze daar met een keu in handen zegt Gert Jan tegen Jacob Andre ‘wat is dit voor biljart er zitten geen gaten in…’ Er bleek een wereld voor ze open te gaan want ze waren meteen verkocht aan het spelletje ’10 over rood.’ Ondertussen zijn ze allebei lid van HGL geworden en spelen ze op zaterdagmiddag in de jongeren-competitie. Ook vader Rudie is lid van HGL geworden maar komt door tijdgebrek er nog niet aan toe om wat vaker in ‘De Keet’ te zijn.

Gert Jan zijn voorkeur gaat uit naar de spelsoort Libre en heeft daarvoor ook een keu aangeschaft uit de vitrinekast in ‘De Keet’. Het is een Triton keu, 480 gram met een 11mm pomerans. Hij vindt het heerlijk rustgevend en ontspannend om na zijn werk even te biljarten en zijn biljartvaardigheden te verbeteren. Om beter te worden kijkt hij ook graag naar biljartfilmpjes op YouTube en in het bijzonder naar de instructiefilmpjes van GJ Biljarts.

Naast het biljarten heeft hij ook nog andere hobby’s. Hij is muzikaal aangelegd want hij speelt al vele jaren piano. Mede hierdoor is hij ook lid van een muziekband ‘Vrienden van ETP live’ en volgens zijn eigen zeggen bespeelt hij alles waar toetsen aan zitten. Het repertoire is hoofdzakelijk covers van bekende nummers, omdat dit lekker in het gehoor ligt en het voor de meeste mensen bekende muziek is. Tevens zijn ze ook te huur voor trouwpartijen en feestjes.

Al is hij de hele dag bezig met zalm tijdens zijn werk, hij kan er geen genoeg van krijgen. In zijn vrije tijd mag hij ook graag zalmroken met zijn eigen rookton en bedient hij vrienden en familie van de lekkerste warm gerookte zalm. Van horen en zeggen weet ik dat men zeer te spreken is over zijn rookkunsten. Hij is een veelzijdig mens volgens mij.

Op de vraag waar je hem in de nacht voor wakker kan maken luidt het antwoord:’ Alleen voor noodgevallen, want ik heb mijn rust hard nodig en opstaan en wakker worden gaat mij moeilijk af.’

Zijn favoriete vakantiebestemming is een mooi zonnig land met een rijke historie waar hij de toerist uit kan hangen en een mooi strand om daarna bij te komen van al dat wandelen. Het liefst bij een gebied met een mooie onderwaterwereld om ook te kunnen duiken want sinds afgelopen zomer heeft hij ook een duikbrevet.

Hij is zeer te spreken over ons moderne biljartgebouw en vindt de biljarttafels van hele goede kwaliteit, een verademing vergeleken bij die van het ‘Haventje’. Ook kan hij erg genieten van de sfeer in ‘De Keet’. Volgens Gert Jan wordt er vaak op een scherpe maar grappige manier met elkaar omgegaan, maar hij waardeert het dat er nooit ‘harde woorden’ vallen of dat er ruzie is want daar heeft hij een hekel aan.

Lid zijn van HGL is volgens hem een verantwoorde manier van vrijetijdsbesteding, hij voelt zich thuis, voelt zich vrij en mag zichzelf zijn.