Logo van biljartvereniging Het Groene Laken
Logo van biljartvereniging Het Groene Laken

Biljartvereniging Het Groene Laken Urk
Staartweg 24a, 8321 NB Urk | 0527 68 41 39

Mededeling wedstrijdcommissie

Geplaatst op 14 april 2023 door Freek Wezelman

Hgl vrienden,

De 3 band en de bandstoot competities zijn weer begonnen, zoals u wel weet inmiddels. Voor het 3 banden heeft de commissie besloten om een wedstrijd niet langer te laten duren dan 50 beurten vanwege de tijdsduur van de partijen, ook omdat we met 4 tafels/poules zijn gestart en er dus bijna geen ruimte is om op dinsdagavond een extra partij te spelen. Sterker nog, wij zijn wel genoodzaakt om, indien mogelijk, iedere dag van de week te benutten om iedereen 2 keer tegen elkaar te laten spelen en dan in juni klaar te zijn.

Als een partij niet langer mag duren dan 50 beurten kan het voorkomen dat beide spelers niet hun benodigde aantal caramboles halen en er ‘theoretisch’ dus geen winnaar zou zijn. Nu wordt diegene die het hoogste percentage van zijn caramboles maakt de winnaar en krijgt 2 punten en de verliezer krijgt niets, terwijl ze allebei ‘theoretisch’ niet hadden gewonnen.

Op advies van Biljartscore hebben wij het puntensysteem aangepast naar een eerlijker beloningssysteem in punten, ook de verliezer wordt nu beloond voor zijn gemaakte aantal caramboles. Dit systeem wordt ook al gehanteerd bij de teamwedstrijden en is dus niet voor iedereen onbekend.

Hoe werkt het: Voor iedere 10 procent van je te maken caramboles krijg je 1 punt, maar de winnaar krijgt 2 punten extra voor zijn inzet en de overwinning. Een voorbeeld: Voor een wedstrijd moet speler 1 er 20 maken en speler 2 moet er 16 maken. Na 40 beurten staat er 16-16 en heeft speler 2 gewonnen en krijgt 12 matchpunten. Speler 1 heeft 16 caramboles en verloren, maar die 16 punten zijn 80 % van zijn te maken caramboles en dus krijgt hij 8 matchpunten.

Dit ‘Belgische’ puntensysteem wordt toegepast op de 3 band en bandstoot competities. Bij een gelijke eindstand geeft het percentage caramboles de doorslag. Als je nog vragen hebt: Je wedstrijdleider is altijd bereid om het nog eens uit te leggen!