Logo van biljartvereniging Het Groene Laken
Logo van biljartvereniging Het Groene Laken

Biljartvereniging Het Groene Laken Urk
Staartweg 24a, 8321 NB Urk | 0527 68 41 39

Tiemen Kramer

Geplaatst op 7 april 2023 door Freek Wezelman

Vandaag is Tiemen Kramer aan het woord. Tiemen is al 31 jaar lid van HGL en is naar eigen zeggen een ‘gezelligheids biljarter.’

Tiemen is 78 jaar en is al 54 jaar getrouwd met ‘zijn’ Klaasje. Samen zijn ze de trotse ouders van 2 jongens en 2 meiden en ondertussen bêbe en bessien van 11 kleinkinderen.

Hij is 47 jaar actief visserman geweest. Dit heeft hij gedaan vanaf zijn 15e jaar. Er zit wel een verhaal aan vast: hij komt uit een gezin van 4 kinderen, hij was de jongste en had nog 3 zussen boven zich, maar vader zat met hartproblemen thuis en kon niet meer werken. Toen is hij op zijn 15e van school af gegaan om met een oom te gaan vissen op het IJsselmeer om zodoende het gezin financieel te ondersteunen in moeilijke tijden. Hij moest toen de hoofdmeester van de visserijschool wel beloven dat, als het ’kuilseizoen’ voorbij was, hij weer naar school zou gaan! Helaas had hij de vrijheid en het geld geroken en heeft toen de schoolbanken vaarwel gezegd.

Rond zijn 60ste jaar kreeg hij veel last van zijn knieën en is aan beiden geopereerd, zijn linker is vervangen door een prothese en in zijn rechter heeft bijna geen meniscus meer. Hij heeft het tot zijn 65e volgehouden door af en toe mee te gaan als opstapper maar is toen met AOW en ‘een beetje pensioen’ gegaan.

Hij voer op de UK16 bij zijn zwager Jacob en die heeft hem ook meegenomen naar “De Keet”. Dit gebeurde dan op zaterdagmiddag en na enkele zaterdagen is hij lid geworden en dat is hij nog steeds naar alle tevredenheid. Zijn eerste keu heeft hij gekocht van Eddy Fruijtier, merk onbekend. Toen hij op een keer tijdens een partij op achterstand stond en met nog 1 punt te gaan gelijk kwam, lag er een gemakkelijk balletje, niet te missen en Tiemen zegt: ‘Als ik die mis dan breek ik mijn keu aan stukken.’ Ketssss! Tiemen neemt geen pardon en, voordat hij er erg in had, breekt hij zo zijn keu aan 2 stukken….. Daar sta je dan, een biljarter zonder keu…. Gelukkig was zwager Jacob zo aardig om zijn keu aan Tiemen uit te lenen. Niet lang daarna is zijn zwager gestopt met biljarten en heeft Tiemen de keu definitief overgenomen van zijn zwager, deze keu gebruikt hij dus al bijna 30 jaar naar alle tevredenheid. Een nieuwe zal er wel niet meer komen, of hij moet in een daad van onbedachtzaamheid zijn keu breken….maar iedereen die Tiemen kent zal het toch met mij eens zijn dat dit niet in de lijn der verwachtingen ligt!

Tiemen speelt dus op zaterdagmiddag in de Libre competitie en draait momenteel een goed seizoen. Hij heeft nog alle kans om kampioen te worden, maar daar gaat het hem helemaal niet om, hij geniet van de drukte, gezelligheid en zijn medespelers. Ook probeert hij het wel eens in de bekercompetitie maar hij is altijd al uitgeschakeld voordat hij kampioen kan worden. Wat hem dan wel verbaasd als hij tegen spelers uit een andere competitie speelt, zij benaderen het spelletje heel serieus en er is weinig geluid en opperste concentratie. Dit doet hem elke keer weer besluiten om op zaterdagmiddag te blijven biljarten. Als hij binnenkomt is zijn groet steevast: ‘Goedemiddag HGL-vrienden’ en als iemand hem ziet hoor je vaak de uitspraak: ’Kramer, hoe is het?’ Een zaterdagmiddag zonder Tiemen, of een zaterdagmiddag zonder biljarten, daar moet je niet aan denken.

Naast biljarten mag hij ook graag voetbal kijken en tevens is hij ook lid van de scootmobielclub. Koken mag hij ook graag doen en zijn kinderen maken daar dan ook dankbaar gebruik van.

Goed 2 jaar geleden heeft hij dus een herseninfarct gehad en werd meteen naar het ziekenhuis gebracht. Hier is hij door de dokters aan geholpen, alleen zijn verblijf in het ziekenhuis werd iets langer dan gedacht. Als hij lag te slapen was hij tevens ook aan de hartbewaking gekoppeld en daardoor zag de dienstdoende verpleegkundige plotseling dat hij een hartstilstand had en deze begon meteen te reanimeren, dit heeft zich 3 keer herhaald. Toen werd Tiemen wakker en zag dat er iemand op zijn borst stond te drukken, hij vroeg: (nuchter mens als hij is) ‘wat is er aan de hand dokter?’ Dokter zegt: ’U heeft al 3 keer een hartstilstand gehad, ik ben u aan het reanimeren!’ Tiemen: ‘dan weet u meer als ik, ik heb lekker geslapen.’ Hierna heeft hij soms wel wat moeite om pratend zijn zinnen af te maken en zijn rechterhand heeft wat functieverlies, maar niets staat hem in de weg om te blijven biljarten, verzekerd hij mij!

Als je Tiemen ziet dan zie je ook dat hij graag wat lust, maar als je hem midden in de nacht wakker gaat maken dan moet je zeker een gegrilde halve kip bij je hebben, want anders zijn de rapen gaar…… Maar na zijn ziekenhuis opname en herstelperiode is hij toch, naar eigen zeggen, flink wat afgevallen en daar voelt hij zich goed bij en probeert dat zo te houden.

Als je aan een visserman vraagt wat zij favoriete vakantie is, zullen er heel veel zeggen: ‘Met een kruiser.’ Tiemen is daar geen uitzondering op, samen met zijn vrouw en kinderen zijn ze vaak op vakantie geweest met de boot en de bestemmingen waren rond het IJsselmeer en vooral Friesland. De vrijheid, de ruimte en de gezelligheid op het water zijn de ingrediënten voor een geslaagde vakantie.

Ons clubgebouw vindt hij geweldig, het is er gezellig en er hangt een goede sfeer en is van binnen mooi om te zien. Hij heeft een hekel aan mensen die wel roepen maar nooit iets doen en daarom wil hij het bestuur graag een complimentje geven voor alle (vrije) tijd die ze in de vereniging steken, om het voor de leden zo optimaal mogelijk te maken en te houden!

Tiemen laat zich kennen als een vriendelijk en vooral nuchter mens, die blij is dat hij nog kan en mag biljarten. Tegen de clubleden van HGL wil hij nog het volgende zeggen: ‘Geniet van elkaars gezelschap, maak geen ruzie, zoekt de vrede en jaagt die na’.