Logo van biljartvereniging Het Groene Laken
Logo van biljartvereniging Het Groene Laken

Biljartvereniging Het Groene Laken Urk
Staartweg 24a, 8321 NB Urk | 0527 68 41 39

Albert van Otterloo

Geplaatst op 20 mei 2023 door Freek Wezelman

Deze keer is Albert aan het woord om zich voor te stellen.

Vooraf wil ik u graag vertellen waarom het zo bijzonder is om deze interviews te mogen houden. Iedere keer weer is het een verrassing wat je te horen krijgt, het kan heel humoristisch zijn, heel emotioneel of iets wat je totaal niet verwacht had. Ook deze keer heb ik met verbazing zitten luisteren naar het verhaal van Albert.

Albert is 26 jaar en de jongste uit een gezin met 4 kinderen van Harm en Petra van Otterloo, hij is de enigste jongen en heeft nog 3 zussen boven zich. Albert woont bij zijn ouders thuis en is single. Hij werkt momenteel als werkvoorbereider bij ‘Waterschap Zuiderzeeland’ op de afdeling: planmatig waterbeheer. Momenteel werkt hij 16 uur in de week en dat vraagt om enige uitleg.

Tijdens de Coronapandemie is Albert besmet geraakt het Covid-19 virus. Dit heeft nog steeds een enorme impact op zijn leven, want na 2 jaar heeft hij nu de diagnose: ‘LongCovid’.  

Voor meer info: Post-COVID (langdurige klachten na corona) | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

 Dit beperkt hem in bijna alles wat hij doet, hij is heel snel moe en voor iedere activiteit die hij wil doen moet hij zich voorbereiden, hij moet dan rusten om energie op te bouwen en als de activiteit voorbij is moet hij weer rusten om te herstellen. Hierdoor is hij nu voor 60% afgekeurd, maar de hoop blijft aanwezig dat zijn lichaam weer volledig kan herstellen van deze ernstige gevolgen door het virus. Het is nog vrij nieuw voor de doctoren en onderzoek naar een oplossing is nog in volle gang. Maar als je in de kracht van je leven bent is het behoorlijk frustrerend, ook voor zijn ouders, om altijd maar moe te zijn en dan zijn er dagen van depressiviteit en verdriet. Maar ik heb met bewondering zitten luisteren naar de veerkracht die in hem schuilt, de wil om gewoon ‘jong’ te zijn en leuke dingen in je leven te doen en de wil om te werken, dankzij een goede werkgever. Dit alles is ook mogelijk door een ‘warm thuis’ waar zijn ouders en zussen hem alle ruimte geven om zichzelf te zijn en te herstellen.

Albert is een sportieve gast die 15 jaar heeft gevoetbald, aan darts heeft gedaan en ook het karper vissen is een grote passie van hem. Biljarten vond hij eigenlijk altijd maar een ‘oude mannen’ sport en hij gaf weinig gehoor aan de smeekbedes van zijn vader om een keer mee te gaan. Maar nu is het een sport die past bij zijn huidige omstandigheden en niet onbelangrijk natuurlijk, hij heeft er veel plezier in en wil zichzelf iedere keer weer verbeteren. Ook zijn passie, karper vissen, is in zijn omstandigheden goed te doen.

Hij speelt op zaterdagmiddag bij de jongeren in de libre competitie en als onderdeel van het kwartet ‘De gebroeders Bever’ heeft hij genoeg kennis en ervaring achter de hand, van zijn vader en ooms, om een verdienstelijk biljarter te zijn.

Zijn keu is een bijzondere, deze heeft hij van een clublid gekregen die hem in zijn bezit had uit de nalatenschap van een oud HGL-lid, Louw Nentjes. Peter Gnodde heeft er een nieuwe pomerans op laten zetten (10mm) en Albert is er zeer tevreden mee. Na enig aarzelen denkt hij dat het een ‘Buffalo’ is. Voor de nodige techniek kijkt hij vaak naar filmpjes op YouTube van “GJ”, maar voor de kritische en opbouwende aanwijzingen is hij toch bij zijn vader aan het goeie adres.

Voor eten hoef je hem midden in de nacht niet wakker te maken, maar als enthousiast karperpoerder hoopt hij midden in de nacht wakker te worden van zijn ‘verklikker’ omdat een karper van minimaal 25 kilo met zijn lijn en aas er vandoor gaat.

Ook zijn vakanties gaan regelmatig naar een bestemming aan een groot meer, in Frankrijk bijv., om op karpers te ‘poeren’. Maar zijn interesse gaat toch uit naar het zonnige concept van zon-strand-zee en als je zijn Instagram-account bekijkt is hij een behoorlijk reislustig type.

Albert van Otterloo (@albertvanotterloo) | Instagram

HGL heeft een mooi gebouw en er heerst een gemoedelijke sfeer waar je jezelf kan zijn, hij kan het erg waarderen dat de meeste biljarters bereidt zijn om je wat te willen leren d.m.v. goede adviezen. Tegen de clubleden wil hij nog zeggen: ‘Probeer je kinderen en kleinkinderen te motiveren om ook eens te gaan biljarten, want dan heeft de club een toekomst en kunnen we een leuke competitie opzetten met leeftijdgenoten’.