Logo van biljartvereniging Het Groene Laken
Logo van biljartvereniging Het Groene Laken

Biljartvereniging Het Groene Laken Urk
Staartweg 24a, 8321 NB Urk | 0527 68 41 39

Biljarten met drie ballen mist aanwas nieuw talent

Geplaatst op 12 februari 2018 door Freek Wezelman

Het recreatieve carambole biljarten met drie ballen zit in een verdomhoekje. Dat is fnuikend voor de aanwas van nieuw talent. De huidige nationaal kampioen driebanden is voor topsportbegrippen al op leeftijd en de jeugdige concurrentie is ver te zoeken. De oude meester oordeelt hard: „De Nederlandse biljartwereld heeft zitten slapen.”

Profbiljarter Dick Jaspers (52) sleepte dertig jaar geleden zijn eerste podiumplaats bij het NK driebanden in de wacht. Hij is nu drie wereldtitels, vier Europese bekers, negentien nationale kampioenschappen en ruim honderd internationale toernooiwinsten verder. De inwoner van St. Willibrord werd onlangs opnieuw tot ’s lands beste driebander gekroond.

 Jaspers: „Je houdt dit niet eeuwig vol, spieren worden slapper en ogen gaan achteruit.” Zijn opvolger staat nog niet klaar. „We krabbelen met jeugdcoaches een beetje uit het dal, maar komen van heel diep.”

Volgens de kampioen gaat het internationaal voortreffelijk met het met drie ballen gespeelde carambole. „De wedstrijdduur is ingekort, we spelen met gestippelde ballen op hippe tafels met blauwe lakens en het prijzengeld is verdubbeld. Alleen Nederland blijft hangen in de nostalgie, ik mis ook de beleving: een uurtje spelen en daarna aan de bar hangen. In andere landen staat het spel voorop.”

Jaspers verklaart het gebrek aan jeugdig talent deels door het verminderen van het aantal cafés. Volgens CBS cijfers van 13.000 in 2008 tot 8900 nu. „Het café was toch de plek waar je als jochie voor het eerst de keu pakte.” En de bond zou minder moeten vasthouden aan regels. „Deelnemers zouden zonder vlinderstrikje en in jeans wedstrijden moeten mogen spelen.”

De tanende biljartcultuur wordt herkend door directeur Alexander Loontjens van de gelijknamige firma in Middelburg, die de vermaarde Gabriels-biljarttafels produceert: „Negentig procent van onze productie is export. In het biljartgekke Zuid-Korea zijn we als familiebedrijf een grote speler.”

De uitbaters met een biljart zijn nog altijd dolenthousiast: „In het weekend gaat er een zeil over en dient hij als danspodium.”

Bron: De Telegraaf